Wiosenna sałatka ze szparagami i rzodkiewką
Trwa sezon na świeże warzywa i owoce prosto ze straganu. Może masz ochotę na pyszną, wiosenną sałatkę ze szparagami i rzodkiewką?
Składniki
- 500 g szparagów
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 jajka
- 10 orzechów laskowych
- sól, pieprz
na sos
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 60 ml octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotuj na twardo. Odstaw do wystudzenia. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, łodygi umyj. Gotuj je przez 10 minut w osolonej wodzie.
2. Jajka obierz. Białko pokrój w kostkę, a żółtka pokrusz. Orzechy podpraż na suchej, rozgrzanej patelni. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
3. Przygotuj sos: połącz wszystkie składniki. Na talerzach rozłóż szparagi, posyp rzodkiewkami i polej sosem. Wierzch posyp jajkiem i orzechami. Dopraw pieprzem.
Zobacz także: