Wiosenne... rolowanie
Pyszne roladki i zawijaski na ciepło i na zimno, na ostro lub z ziołami!
Składniki na 10 porcji: 1,5 kg piersi z indyka, 20 dag pieczarek, 1 pęczek dymki, 20 dag twarogu, 4 łyżki oliwy, 4 ząbki czosnku, po kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu, 1 łyżka suszonych ziół do drobiu, sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka.
Pieczarki i dymkę umyć, oczyścić, drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem, osączyć, wystudzić. Twaróg wymieszać z sypkimi ziołami i kilkoma poszatkowanymi gałązkami świeżych (resztę pozostawić do dekoracji).
Mięso rozciąć tak, by powstał duży płat, posmarować ziołowym twarogiem, rozłożyć pieczarki z dymką, ściśle zrolować (można związać sznurkiem). Roladkę posmarować oliwą z przyprawami i ziołami, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Roladę ułożyć na blasze polanej zimną wodą albo włożyć do rękawa do pieczenia. Piec około godziny w temperaturze 175°C. Serwować (pokrojoną w plastry) na gorąco, ciepło albo zimno z zieloną sałatą, sosem musztardowym albo chrzanowym.
Składniki na 4 porcje: 8 jajek, 1-2 łyżki mąki pszennej, 30 dag twarogu, 4 łyżki startego żółtego sera, 45 dag mrożonego szpinaku, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 cebula, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tarta słodka papryka, oliwa do smażenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtka i mąkę. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu usmażyć na patelni cztery omlety.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w listki czosnek, przyprawić, dodać szpinak, śmietanę, odparować, schłodzić.
Każdy z omletów posmarować twarogiem utartym z solą i masą szpinakową, zrolować. Roladę pokroić w grubsze plastry. Tak przygotowane zawijaski podawać na zimno albo na ciepło pod pierzynką z żółtego sera.
Składniki na 4 porcje: 4 filety z piersi kurczaka, 2 pory, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, świeże zioła (oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki), słodka papryka, sól, pieprz, oliwa do smażenia.
Filety opłukać, odciąć białe błonki, osuszyć, rozciąć i delikatnie robić, by utworzyć duże płaty. Sok cytrynowy wymieszać z oliwą, rozetrzeć na mięsie, odstawić co najmniej na godzinę do lodówki (najlepiej na kilka godzin).
Mięso wyjąć, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Na każdym kawałku rozłożyć posiekane zioła, następnie zwinąć w rulon (można związać nitką), owinąć zblanszowanymi liśćmi pora, spiąć wykałaczką.
Rulony podsmażyć na oliwie w dużym rondlu, dusić około pół godziny, często przekręcając. Podawać posypane ziołami w całości albo pokrojone na plastry. Dobre również na zimno do chleba.