Wiosenne spaghetti z brokułowym pesto
Przygotowanie wiosennego spaghetti z brokułowym pesto.
Pistacje obrać ze skorupek, posiekać. Warzywa umyć, brokuły podzielić na różyczki. Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej sok.
Połowę brokułów ugotować w osolonej wodzie, schłodzić, zmiksować. Wymieszać z gotowym pesto, z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, by miało ostry smak.
Drugą część brokułów gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Po 2 minutach dodać strączki groszku. Dobrze odcedzić na sicie.
Do wysokiego garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, osolić, włożyć spaghetti. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Gorące spaghetti dobrze wymieszać z pesto i warzywami.
Wyłożyć na talerze, posypać uprażonymi na patelni pistacjami.
Zobacz także: