Reklama

Wiosenne spaghetti z brokułowym pesto

Składniki

  • 40 dag spaghetti
  • 1 kg brokułów
  • 20 dag groszku w strączkach
  • 1 słoiczek bazyliowego pesto
  • 10 dag solonych, prażonych pistacji
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

Przygotowanie wiosennego spaghetti z brokułowym pesto.

Pistacje obrać ze skorupek, posiekać. Warzywa umyć, brokuły podzielić na różyczki. Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej sok.

Połowę brokułów ugotować w osolonej wodzie, schłodzić, zmiksować. Wymieszać z gotowym pesto, z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, by miało ostry smak.

Drugą część brokułów gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Po 2 minutach dodać strączki groszku. Dobrze odcedzić na sicie.

Do wysokiego garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, osolić, włożyć spaghetti. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Gorące spaghetti dobrze wymieszać z pesto i warzywami.

Reklama

Wyłożyć na talerze, posypać uprażonymi na patelni pistacjami.

Zobacz także:

Spaghetti z mięsem na ostro

Spaghetti z pieczarkami i porem

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy