Reklama

Reklama

Wiosenne zupy

Możesz je też serwować z drobnym makaronem muszelki, uprażonymi pestkami dyni lub kiełkami lucerny.

Krem z białych szparagów

Składniki

  • 500 g białych szparagów
  • sól D 1/2 pora (tylko biała część)
  • 1 cebula
  • 100 g ziemniaków
  • 15 g masła
  • 300 ml mleka
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • pieprz
  • 100 g śmietany kremówki
  • odrobina soku z cytryny
  • czerwony pieprz oraz natka pietruszki do dekoracji

1. Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz pędy. Pędy zwiąż w pęczek, włóż do wrzącej, lekko posolonej wody. Gotuj 4-5 minut. Wyjmij, odcedź, przestudź. Główki odetnij, przekrój wzdłuż na pół, resztę pędów potnij w kawałki.

2. Warzywa obierz. Por pokrój w kawałki, ziemniaki w kostkę. Cebulę grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj kawałki pora, smaż 2-3 minuty. Dołóż szparagi i ziemniaki. Zalej mlekiem i bulionem. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dolej śmietanę.

Reklama

3. Wyjmij przekrojone na pół główki szparagów. Resztę warzyw razem z wywarem zmiksuj na gładko. Do zupy włóż wyjęte szparagi. Przypraw ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlej do kokilek. Udekoruj grubo utłuczonym czerwonym pieprzem i natką pietruszki.

Kremowa zupa szczawiowo-szpinakowa z grzankami

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • 3 łyżki masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 tosty
  • sól
  • pieprz
  • 400 g szpinaku
  • 50 g szczawiu
  • gałka muszkatołowa

1. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaka obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj kostki ziemniaka i smaż przez 4 minuty. Dolej bulion. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj 15 minut.

2. Tosty okrój ze skórki. Środki pokrój w kostkę. Zrumień na pozostałym maśle. Pod koniec smażenia grzanki posyp solą i pieprzem.

3. Szpinak i szczaw opłucz, trochę pozostaw do dekoracji, pozostałe listki posiekaj. Dodaj je do gotujących się warzyw. Ponownie zagotuj, zmniejsz płomień, gotuj jeszcze 2 minuty. Zupę zmiksuj blenderem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlej do miseczek. Posyp grzankami. Udekoruj odłożonym szczawiem i szpinakiem..

Puszysty sernik

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy