Witaminowa bomba idealna do mięs

Aromatyczna czerwona kapusta - wypróbowany dodatek do obiadowych dań.

Żelazo oraz witaminy (A i  B12) - dla nich warto jeść czerwoną kapustę
Żelazo oraz witaminy (A i B12) - dla nich warto jeść czerwoną kapustęPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 jabłko
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 1 laska cynamonu
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • kilka łyżek octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 goździki
  • sól
1 godz. 30 min
4

Przygotowanie:
Oczyść kapustę, przekrój na ćwiartki, wytnij głąb. Kapustę pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w pióra. Podsmaż w rondlu, na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj kapustę. Wrzuć goździki, liście laurowe, jagody jałowca, laskę cynamonu i wlej wino.

Doprowadź do wrzenia i gotuj powoli przez 45-60 minut. Dopraw do smaku octem, solą i cukrem. Na 10 minut przed końcem dodaj obrane i pokrojone jabłka. Przed podaniem usuń przyprawy.

Zobacz także:

Warzywa i owoce ekologiczne. Takie rzeczy trzeba wiedzieć!Interia.tv
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas