Reklama

Wiwat lasagne!

Planujesz kolację na gorąco? Polecamy płaty makaronowe zapiekane z warzywami.

Lasagne z łososiem i szpinakiem

Składniki na 12 porcji: 2 opakowania (po 45 dag) mrożonego szpinaku, 50 dag śmietany kremówki, 8 płatów makaronu lasagne, 30 dag wędzonego łososia w plasterkach, 10 jajek, sól, pieprz, 15-20 dag startego żółtego sera (najlepiej typu parmezan), tłuszcz do formy

1. Szpinak rozmrozić, przełożyć do garnka. Zagotować, często mieszając. Odstawić do wystudzenia. Naczynie żaroodporne (o wymiarach 30x22 cm i głębokości 6 cm) posmarować tłuszczem.

2. Na spodzie rozsmarować trochę śmietany. Przykryć połową makaronowych płatów. Płaty cienko posmarować śmietaną. Na tej warstwie rozłożyć połowę plastrów wędzonego łososia. Jajka wbić do miski, dobrze je rozkłócić widelcem. Do jajek dołożyć szpinak. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masę szpinakową równomiernie rozsmarować na łososiu. Warstwę szpinakową przykryć pozostałymi plastrami łososia. Posmarować pozostałą śmietaną, przykryć odłożonymi płatami makaronowymi. Wierzch suto posypać startym na tarce parmezanem.

Reklama

3. Żaroodporne naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 50-60 minut. Lasagne wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i od razu podawać.

Lasagne w rulonie

Składniki na 4 porcje: 1 ząbek czosnku, 1 cebula, sól, pieprz, 50 dag pomidorów, 2 łyżki oliwy, szczypta cukru, 9 płatów makaronu lasagne, 1 żółta papryka, po pół pęczka tymianku i natki, 50 dag sera ricotta, 6 plasterków (ok. 20 dag) gotowanej szynki, 7,5 dag startego sera gouda

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kawałki. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić 10 minut. Płaty makaronu gotować 5-6 minut w osolonym wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć do zimnej wody, po chwili wyjąć, osuszyć.

2. Paprykę pokroić w kosteczkę. Zioła grubo posiekać. Ser ricotta wymieszać z papryką i ziołami. Doprawić pieprzem. Każdy plaster szynki pokroić na 3 paski, płaty makaronu na pół. Na kawałkach makaronu rozłożyć paski szynki. Posmarować farszem z ricotty i zwinąć. Na dno żaroodpornej formy wylać połowę sosu pomidorowego. Ustawić pionowo makaronowe rulony. W przestrzenie pomiędzy rulonami wlać resztę sosu pomidorowego. Wierzch posypać serem. Zapiekać 15-20 minut w 200°C.

Makaron i spółka

Płaty makaronu

Kupując makaron lasagne, wybierz taki, który przeznaczony jest od razu do zapiekania (płatów nie trzeba będzie uprzednio obgotowywać). Makaron wymagający wcześniejszego obgotowania wyjmij z garnka po kilku minutach - gdy straci sztywność.

Sos do zapiekania

Na dno wysmarowanej formy nałóż warstwę sosu, na niej na przemian płaty makaronu, sos (ewentualnie inne dodatki). Gdy w składzie lasagne nie ma beszamelu, pierwszą warstwę stanowi płat makaronu. Wierzch polej sosem i posyp parmezanem.

W kolorze

Samodzielnie robiony makaron możemy pięknie zabarwić, np. na różowo, dodając do mąki purée z buraków. Dzięki zmiksowanym liściom szpinaku płaty makaronu będą zielone.

Życie na gorąco 33/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy