Włoska caponata
Caponata to sycylijska odmiana warzywnego gulaszu. Danie sycące, aromatyczne i proste w przygotowaniu.
Sposób przygotowania:
1. Bakłażan myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm. Oprószamy z obu stron solą i odstawiamy na 15-20 minut, by puścił sok. Na koniec osuszamy ręcznikiem i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Seler myjemy i kroimy w plasterki. Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w małą kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy bakłażan i smażymy ok. 10 minut, mieszając, po czym przekładamy na talerz. Ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy seler, a po pięciu minutach wlewamy ocet. Po dwóch minutach dodajemy pomidory, cukier oraz szczyptę pieprzu. Dusimy 10 minut, a następnie dodajemy kapary oraz oliwki. Na koniec mieszamy z bakłażanem i doprawiamy bazylią. Podajemy na ciepło lub na zimno z pieczywem.
Zobacz także: