Włoska ciabatta
Sprawdzi się idealnie jako dodatek na świątecznym stole, a także przekąska. Wypróbuj przepis na pyszne, włoskie ciabatty.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj zaczyn. W wodzie rozpuść drożdże. Dodaj szczyptę cukru i wymieszaj z mąką. Odstaw na 12 godzin.
2. Do przygotowanej masy dosyp przesianą mąkę i sól. Dodaj 1,5 szkl. wody i pozostałe drożdże rozpuszczone wcześniej w 1/4 szklanki wody. Wyrób ciasto za pomocą miksera z hakiem. Odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia, po czym przełóż na stolnicę podsypaną mąką.
3. Przez chwilę porozciągaj i pozagniataj ciasto, a następnie wykrój z niego prostokąty i przełóż je na blachę wyłożoną pergaminem. Po ok. 20 minutach, gdy bułeczki wyrosną, posyp je ulubionymi ziarenkami.
4. Wstaw ciabaty do piekarnika rozgrzanego do 220ºC i piecz 15 minut.
Zobacz także: