Reklama

Włoski chleb z otrębami

To pieczywo w pełni naturalne. Wypiekane na drożdżach, ze smakowitymi dodatkami. Koniecznie musisz wypróbować!

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 łyżek otrąb pszennych
  • 1,5 łyżki suszonego oregano
  • 1,5 łyżki suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

1. Drożdże pokrusz i rozetrzyj z 1 łyżką wody. Dodaj mąkę, sól, siemię lniane, otręby, oregano, tymianek oraz 0,5 l ciepłej wody. Zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. 

2. Formę keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 50 minut w 180°C.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy