Włoski placek galette
Nie musisz czekać kilka miesięcy na ulubione wypieki z owocami. Wykorzystaj dostępne owoce i przygotuj takie smakołyki już dziś.
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną. Dodaj sól, cukier i posiekane zimne masło. Składniki zagnieć, wlej zimną wodę i wbij surowe jajko. Ponownie zagnieć, ulep zwartą kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw na pół godziny do lodówki.
2. Stolnicę podsyp niewielką ilością mąki. Rozłóż ciasto i rozwałkuj je na okrągły placek. Przełóż go do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wylep spód oraz ścianki formy. Wstaw do lodówki.
3. Schłodzone ciasto posyp bułką tartą. Rozłóż na nim pokrojone brzoskwinie. Posyp cukrem, mąką ziemniaczaną i skrop sokiem z cytryny. Brzegi ciasta zawiń na wierzch na owoce.
4. Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz ok. 50 minut.
Zobacz także: