Reklama

Włoski placek galette

Nie musisz czekać kilka miesięcy na ulubione wypieki z owocami. Wykorzystaj dostępne owoce i przygotuj takie smakołyki już dziś.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • jajko
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 50 ml wody

Składniki dodatkowe

  • 3 brzoskwinie
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • łyżeczka bułki tartej

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną. Dodaj sól, cukier i posiekane zimne masło. Składniki zagnieć, wlej zimną wodę i wbij surowe jajko. Ponownie zagnieć, ulep zwartą kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw na pół godziny do lodówki. 

2. Stolnicę podsyp niewielką ilością mąki. Rozłóż ciasto i rozwałkuj je na okrągły placek. Przełóż go do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wylep spód oraz ścianki formy. Wstaw do lodówki. 

3. Schłodzone ciasto posyp bułką tartą. Rozłóż na nim pokrojone brzoskwinie. Posyp cukrem, mąką ziemniaczaną i skrop sokiem z cytryny. Brzegi ciasta zawiń na wierzch na owoce. 

Reklama

4. Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz ok. 50 minut.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy