Włoskie bomboloni
Tłusty czwartek możesz uczcić nie tylko tradycyjnymi pączkami.
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
Żółtka z cukrami utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Dodaj 50 ml mleka oraz mąkę. Zmiksuj. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową. Mieszając gotuj aż krem budyniowy zgęstnieje.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego ok. 25 kulek. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 25-30 min do napuszenia. Olej rozgrzej do temp. 175°C. Porcjami smaż pączki po kilka minut z każdej strony. Układaj je na papierowych ręcznikach, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Lekko wystudzone pączki nadziej zimnym kremem budyniowym i oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: