Reklama

Włoskie bomboloni

Tłusty czwartek możesz uczcić nie tylko tradycyjnymi pączkami.

Składniki

  • 550 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
  • 10 g suszonych drożdży
  • 70 g cukru
  • 100 roztopionego masła lub margaryny
  • po 125 ml letniego mleka i wody
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu

Składniki dodatkowe

  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.

Żółtka z cukrami utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Dodaj 50 ml mleka oraz mąkę. Zmiksuj. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową. Mieszając gotuj aż krem budyniowy zgęstnieje.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego ok. 25 kulek. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 25-30 min do napuszenia. Olej rozgrzej do temp. 175°C. Porcjami smaż pączki po kilka minut z każdej strony. Układaj je na papierowych ręcznikach, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Reklama

Lekko wystudzone pączki nadziej zimnym kremem budyniowym i oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy