Wołowina po burgundzku
Czerwone mięso zwiera dużo żelaza odpowiedzialnego za produkcję czerwonych krwinek w organizmie.
Przygotowanie:
Wołowinę pokrój w dużą kostkę, a boczek w małą. Podsmaż boczek na oleju w garnku. Cebulki oczyść i dodaj do boczku i zrumień delikatnie. podobnie pokrojone w grube plastry marchewki. Dodaj wołowinę i zrumień ją ze wszystkich stron. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i podsmażaj jeszcze chwilę. Wlej wino, jeśli nie zakrywa mięsa, dolej wody, tak aby mięso było zanurzone.
Zwiąż zioła nicią spożywczą w pęczek i włóż do mięsa. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem, aż wołowina będzie zupełnie miękka (ok. 1,5 godziny). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zostaw na minimalnym ogniu. Podawaj z ziemniakami lub bagietką.
Zobacz także: