Reklama

Wołowina po burgundzku

Czerwone mięso zwiera dużo żelaza odpowiedzialnego za produkcję czerwonych krwinek w organizmie.

Składniki

  • 80 dag udźca wołowego,
  • 20 dag wędzonego boczku,
  • 25 małych cebulek,
  • 2 marchewki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 500 ml czerwonego wina,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 40 dag ziemniaków,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wołowinę pokrój w dużą kostkę, a boczek w małą. Podsmaż boczek na oleju w garnku. Cebulki oczyść i dodaj do boczku i zrumień delikatnie. podobnie pokrojone w grube plastry marchewki. Dodaj wołowinę i zrumień ją ze wszystkich stron. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i podsmażaj jeszcze chwilę. Wlej wino, jeśli nie zakrywa mięsa, dolej wody, tak aby mięso było zanurzone.

Zwiąż zioła nicią spożywczą w pęczek i włóż do mięsa. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem, aż wołowina będzie zupełnie miękka (ok. 1,5 godziny). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zostaw na minimalnym ogniu. Podawaj z ziemniakami lub bagietką.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy