Wołowina zrolowana, nadziewana pesto z cukinią i pomidorami
Mięso wołowe to dobry wybór na smaczny i zarazem syty obiad. Oto jeden z ciekawych przepisów.

Składniki
na 4 porcje
- 4 plasterki szynki
- pieprz
- 8 steków wołowych (po ok. 10 dag każdy)
- sól
- 7,5 dag pesto (ze słoika)
- 10 dag startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- 2 białe cebule i 1 czerwona
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 375 ml wytrawnego czerwonego wina
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 pęczek majeranku
- 1 duża cukinia (ok. 30 dag)
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 op. knedli ziemniaczanych
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniacz.
Przygotowanie:
1 Plasterki szynki (parmeńskiej) pokroić na połówki. Steki rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa posmarować pesto, posypać parmezanem, przykryć szynką, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Obsmażyć na niej roladki. Białe cebule obrać, posiekać, dodać do roladek z koncentratem pomidorowym.
Smażyć 2-3 minuty. Dolać wino i bulion. Dusić pod przykryciem ok. godziny. Część majeranku odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Czerwoną cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki. Knedle ugotować wg przepisu na opakowaniu. 2Na drugiej patelni rozgrzać resztę oliwy.
Wrzucić cukinię, smażyć 2 minuty. Dodać czerwoną cebulę i czosnek, smażyć 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majerankiem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Wlać na patelnię z roladkami, gotować, aż sos zgęstnieje, ponownie przyprawić do smaku. Knedle odcedzić.
Roladki serwować z knedlami i smażonymi warzywami. Udekorować odłożonym majerankiem. Przygotowanie zajmuje ok. 90 minut