Wstążki, nitki i świderki
Włoskie specjały, oryginalne sałatki, kotleciki, i pieczenie... Makaronowe!
Składniki na 4-6 porcji: 50 dag makaronu świderki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 cukinia, 50 dag brokułów, 3 kolorowe papryki, 15-20 dag ostrego żółtego sera, 4 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji.
Cebulę i czosnek posiekać. Warzywa umyć, cukinię pokroić w plastry, papryki w paseczki. Brokuły podzielić na różyczki, sparzyć i przelać zimną wodą, by zachowały kolor. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
Zeszklić na oliwie cebulę z czosnkiem, dodać paprykę, brokuły i przyprawy. Na drugiej patelni przesmażyć cukinię. Makaron wymieszać z warzywami (ale bez cukini), rozłożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, przekładając cukinią.
Pokroić żółty ser na plasterki i obłożyć nimi zapiekankę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać ok. 20 minut. Podawać gorącą, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Sprawdza się jako danie obiadowe albo kolacja.
Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu do spaghetti, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii, oregano, rozmarynu do dekoracji, 4-8 łyżek utartego żółtego sera.
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać pomidory, przyprawy, zioła, dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, wystudzić (można zmiksować).
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, najlepiej, aby był al dente, odcedzić, można skropić oliwą.
Na ciepły makaron wylać gorący sos pomidorowy, posypać świeżymi ziołami i serem. Spaghetti należy podawać na głębszym talerzu, udekorowane cząstkami pomidorów. Włosi jedzą je tylko widelcem, w Europie serwowane jest z widelcem i łyżką.
Składniki na 4 porcje: 25 dag mieszanych mrożonych lub świeżych owoców morza (ew. paluszków krabowych), 1 szklanka słodkiej śmietany, świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 25 dag makaronu (najlepiej tagliatelle), 4 łyżki oliwy, 1-2 łyżki posiekanej cebuli, sól, pieprz.
Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu. Najlepiej jeśli będzie al dente (aby się nie kleił, do gotującej się osolonej wody wlać łyżkę oliwy). Odcedzić, utrzymać w cieple.
Na patelni zeszklić na oliwie cebulę, dodać owoce morza, podsmażyć, zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Posypać natką.
Makaron rozłożyć na półmisku, zalać tajskim sosem, posypać świeżo mielonym pieprzem i natką.
Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu spaghetti, 1,5 szklanki słodkiej śmietany, 20 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki tartego sera (najlepiej parmezanu), 1 serek topiony śmietankowy, 4 żółtka, pieprz, sól, kilka listków świeżego majeranku (ew. suszony).
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, najlepiej, aby był al dente, odcedzić.
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na oliwie, dodać śmietanę, serek topiony, ser żółty, żółtka i przyprawy. Sos utrzymywać na wolnym ogniu, by żółtko się nie ścięło. Dodać makaron, wymieszać. Potrawę podawać posypaną ziołami.