Wszystko, co musisz wiedzieć o cykorii

Jak przygotować cykorię, by nam smakowała? Ze swoimi kulinarnymi poradami przychodzi nam Hanna Szymkiewicz.

Jej liście warto ugotować w mleku. Dlaczego?
Jej liście warto ugotować w mleku. Dlaczego?123RF/PICSEL

Bez gorzkiego posmaku

Aby pozbyć się goryczki z cykorii, można włożyć liście na godzinę do wody lub ugotować je w mleku. Gorzki smak dobrze wyciąga także sól. Wystarczy wsypać ją do miski i wstawić w nią cykorię głąbem do dołu. Można również, obierając cykorię z liści, usunąć głąb, gdyż to właśnie on jest bardzo gorzki.

Gotowanie

Cykorię wrzucam na wrzątek i gotuję około 15 minut, odliczając czas od momentu ponownego zagotowania się wody. Od razu też solę i dodaję sok z cytryny - dzięki temu cykoria zachowa swój biały kolor. Ugotowaną polewam masłem, posypuję bułką tartą i podaję.

Przechowywanie

Świeżą cykorię można przechowywać w lodówce przez około 5 dni, najlepiej owiniętą w papierową torebkę albo w bawełnianą lub lnianą ściereczkę.

Zobacz również:

Ani Bosak przepis na sylwetkę idealnąStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas