Wszystko o awokado

To owoc przekorny. Wprawdzie dość kaloryczny (400 kcal), ale zmusza nasz metabolizm do szybszej pracy!

Miąższ awokado szybko czernieje. Aby temu zapobiec, skrop go natychmiast sokiem z cytryny bądź limonki
Miąższ awokado szybko czernieje. Aby temu zapobiec, skrop go natychmiast sokiem z cytryny bądź limonki123RF/PICSEL

Umyte awokado przekrój wzdłuż na dwie połowy, nacinając je do pestki. Trzymając obiema dłońmi, przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Awokado ładnie się rozłamie, pozostawiając pestkę w jednej z połówek. Ostrzem noża uderz w pestkę, aby się przyczepiła. Przekręć ją delikatnie i z łatwością podnieś do góry.

Przy wyborze awokado rzeczą drugorzędną jest kolor skórki. Ciemnozieloną będzie mieć odmiana Fuerte, dojrzałe Hass - fioletowo-czarną. Sprawdź sprężystość skórki: delikatnie przyciśnij ją palcami - dojrzałe awokado będzie dość miękkie, a dotknięta skórka wróci do pierwotnego położenia. Łatwo również odejdzie szypułka.

Miąższ awokado szybko czernieje. Aby temu zapobiec, skrop go natychmiast sokiem z cytryny bądź limonki. A przede wszystkim: nie wyrzucaj pestki! Nie wykorzystałaś jednej połówki awokado? Włóż w nią pestkę. Pestkę włóż także w guacamole (klasyczny dip z awokado), które czeka na przybycie twoich gości.

Sałatka z awokado, pomidorów i bazyliiStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas