Wybuchowy owoc

Granat to klejnot wśród owoców – bogate źródło składników mineralnych, przeciwutleniaczy i witamin

Granat jest nie tylko zdrowy i smaczny ale także pięknie ozdabia każde danie
Granat jest nie tylko zdrowy i smaczny ale także pięknie ozdabia każde danie123RF/PICSEL

Granaty pokrywa gruba, skórzasta łupina o purpurowej barwie. Pamiętaj, żeby wybierać zawsze te owoce, które mają skórkę ciemno- -purpurową, lśniącą i gładką, bez żadnych plam czy pęknięć, i są ciężkie jak na swój rozmiar. Wewnątrz granatu kryje się mnóstwo ziarenek pokrytych soczystym, galaretowatym miąższem o lekko kwaskowatym, orzeźwiającym smaku. To z niego przyrządza się soki i alkohole, dodaje do deserów oraz sałatek.

Soczyste ziarenka granatu dodadzą koloru i wyrazu wielu daniom. Granaty fantastycznie uzupełniają dania mięsne. Wzbogacają też smak kuskusu, kaszy jaglanej i zapiekanek z serem. Wypróbuj ich walory smakowe w zdrowej przekąsce z awokado i drobno pokrojoną szalotką. Dopraw do smaku, skrop oliwą z oliwek i posyp czerwonymi ziarenkami.

Barwne sałatki

Sałatka z rukoli, sera koziego i granatów
Sałatka z rukoli, sera koziego i granatów123RF/PICSEL

Pilaw i inne dania

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?