Wybuchowy owoc
Granat to klejnot wśród owoców – bogate źródło składników mineralnych, przeciwutleniaczy i witamin
Granaty pokrywa gruba, skórzasta łupina o purpurowej barwie. Pamiętaj, żeby wybierać zawsze te owoce, które mają skórkę ciemno- -purpurową, lśniącą i gładką, bez żadnych plam czy pęknięć, i są ciężkie jak na swój rozmiar. Wewnątrz granatu kryje się mnóstwo ziarenek pokrytych soczystym, galaretowatym miąższem o lekko kwaskowatym, orzeźwiającym smaku. To z niego przyrządza się soki i alkohole, dodaje do deserów oraz sałatek.
Soczyste ziarenka granatu dodadzą koloru i wyrazu wielu daniom. Granaty fantastycznie uzupełniają dania mięsne. Wzbogacają też smak kuskusu, kaszy jaglanej i zapiekanek z serem. Wypróbuj ich walory smakowe w zdrowej przekąsce z awokado i drobno pokrojoną szalotką. Dopraw do smaku, skrop oliwą z oliwek i posyp czerwonymi ziarenkami.
To danie jest świetnym dodatkiem do mięs. Rozpuść 2 łyżki masła, dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i duś chwilę. Wsyp szklankę ryżu i bulionu. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Zdejmij z ognia, dodaj pół szklanki pokrojonych suszonych moreli, orzeszków pistacjowych i trochę więcej ziaren granatu. Dopraw i posyp kolendrą.