Wykwintny tort serowy
Tor t będzie niczym z profesjonalnej cukierni, jeżeli zrobisz na nim wzory rozpuszczoną białą czekoladą albo obsypiesz go wiórkami gorzkiej czekolady czy orzechami.
1. W rondlu rozpuścić margarynę. Umieścić w dużej misce wszystkie składniki na kruchy spód. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Wylepić nim dno tortownicy, formując wyższy rant przy brzegu.
2. Truskawki umyć i odszypułkować. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Zmiksować składniki na masę serową, płynne masło dodając na końcu.
3. Na kruchym spodzie ułożyć truskawki, zalać masą serową. Piec w temp. 180°C ok. 90 min. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
4. Śmietanę zagotować, dodać czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Polać sernik.