Reklama

Wykwintny tort serowy

Tor t będzie niczym z profesjonalnej cukierni, jeżeli zrobisz na nim wzory rozpuszczoną białą czekoladą albo obsypiesz go wiórkami gorzkiej czekolady czy orzechami.

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 30 dag truskawek

Składniki Kruchy spód

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki Polewa

  • 20 dag czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.

1. W rondlu rozpuścić margarynę. Umieścić w dużej misce wszystkie składniki na kruchy spód. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Wylepić nim dno tortownicy, formując wyższy rant przy brzegu.

2. Truskawki umyć i odszypułkować. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Zmiksować składniki na masę serową, płynne masło dodając na końcu.

3. Na kruchym spodzie ułożyć truskawki, zalać masą serową. Piec w temp. 180°C ok. 90 min. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

4. Śmietanę zagotować, dodać czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Polać sernik.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy