Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 min. 2. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier.
Do drugiej miski włóż żółtka, wsyp proszki budyniowe, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy, zmiksuj. Następnie dodaj olej oraz jogurt i zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Do masy stopniowo dodawaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj łyżką.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy o średnicy 26 cm, wlej masę jogurtową. Piecz 60 min w temperaturze 170°C. Wystudź w zamkniętym piekarniku (ok. 3 godz.).
Rada: Wierzch sernika można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą z białej lub ciemnej czekolady.
Zobacz także: