Wyśmienity sernik na zimno
Sezon na mandarynki w pełni, warto je wykorzystać w domowych wypiekach.
Do mąki wsyp mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier.
Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec, łyżka po łyżce, wsypuj suche składniki, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 35-45 minut w temp. 180°C.
Mandarynki polej wrzątkiem, obierz ze skórki, podziel na cząstki. Kilka odłóż do dekoracji, pozostałe pokrój na mniejsze kawałki.
Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Wystudź. 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki ubij mikserem na sztywno. Do jogurtu dodaj przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Do miski włóż twaróg, wsyp cukier, ponownie wszystko zmiksuj. Dodaj jogurt z żelatyną, dokładnie wymieszaj.
Dodaj ubitą śmietankę oraz pokrojone mandarynki, dokładnie wymieszaj.
Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół. Pierwszy kawałek włóż do czystej tortownicy i wyłóż na niego masę serową. Drugi kawałek pokrój na 10-12 trójkątów, ułóż na masie serowej. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Pozostałą śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Tuż przed podaniem wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem, udekoruj kleksami bitej śmietany i cząstkami mandarynek
Świat i Ludzie 6/2016
Zobacz także: