Reklama

Wytrawna tarta szparagowa

Ten delikatny smak i aromat… Szparagi mogą być pyszną przystawką, ale też samodzielnym daniem.

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe

  • 500 g szparagów
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany 18 proc.
  • 50 g startego sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Do przesianej mąki dodaj sól, pokrojony na kawałki tłuszcz oraz żółtko. Szybko zagnieć ciasto (gdyby było zbyt suche, możesz dodać trochę zimnej wody). Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 60 min. 

2. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki wylep ciastem. Spód ciasta nakłuj widelcem i przykryj arkuszem papieru do pieczenia. Wysyp kilka garści suchej fasoli. Piecz 15 min w temp. 180° C. Zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut. Przestudź. 

Reklama

3. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce. Wrzuć je na ok. 5 minut do wrzącej osolonej wody. Do miseczki wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietanę oraz ser, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. 

4. Na podpieczonym spodzie warstwami ułóż szparagi. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy