Wytrawna żurawina
Połyskujące czerwone jagody o lekko cierpkim smaku to doskonały dodatek do wykwintnych dań.
Warto je wprowadzić do swojego jadłospisu, bo żurawina ma niezwykłą właściwość - uniemożliwia bakteriom przywieranie do błon śluzowych. To nieocenione w profilaktyce i leczeniu stanów zapalnych pęcherza moczowego i nerek. Efekt nieprzywierania działa również na inne śluzówki. Regularne używanie płynu do płukania ust z nektarem żurawinowym zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej i zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego.
Żurawiny zalecane są także w profilaktyce wrzodów żołądka i jelit. A do tego są bogate w antyoksydanty, czyli spowalniają proces starzenia komórek. Jeżeli połączyć to wszystko ze wspaniałym smakiem, który wzbogaca zarówno desery, jak i dania główne, trudno im się oprzeć!
Sznycel cielęcy z żurawiną
Przygotowanie: Żurawinę namocz na noc w wodzie lub soku żurawinowym bez cukru. l Sznycle oczyść i osusz, mięso z udźca lub łopatki lekko rozbij. Dymkę pokrój na kawałki długości 3 cm. Listki rozmarynu i czosnek drobno posiekaj. l Polentę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Sznycle oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, smaż mięso na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
Dymki podsmaż przez 3 minuty. Dodaj rozmaryn, czosnek i cukier. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, wlej ocet. Dodaj żurawiny z 4 łyżkami płynu i zagotuj. Pozostałe masło rozdrobnij i dodaj do sosu - dopraw do smaku. Przełóż sznycle na patelnię, podgrzej, podawaj.
Pikantne babeczki
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, olej, kwaśną śmietanę i mleko. Obie masy połącz.
Odsącz kapustę i drobno ją pokrój. Paprykę opłucz i pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Dodaj resztę składników i wymieszaj je z ciastem. Do formy na muffiny włóż papilotki do babeczek. Do każdej nałóż ciasto do 2/3 wysokości. Piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Przed podaniem udekoruj natką i czerwoną papryką.
Wegetariańskie roladki z żurawiną
Przygotowanie: Liście kapusty umyj i zblanszuj około 2-3 minut. Zioła posiekaj. Mieszankę do kotletów (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) przygotuj zgodnie z przepisem. Cebulę i czosnek posiekaj i zalej łyżeczką oliwy. Dodaj masę z orkiszu, połowę ziół, 5 dag żurawiny oraz pokruszoną fetę, przypraw do smaku, a następnie wymieszaj. Liście kapusty napełnij przygotowaną masą i zwijaj. Rolady obwiąż nitką. Orzechy upraż na suchej patelni.
Rozgrzej oliwę i podpiecz rolady. Dolej wywar warzywny i śmietanę. Duś około 10 minut. Do sosu dodaj mąkę i masło. Wymieszaj, dodaj orzechy oraz żurawiny. Podawaj z bagietką.