Wytrawna żurawina

Połyskujące czerwone jagody o lekko cierpkim smaku to doskonały dodatek do wykwintnych dań.

Żurawina jest bogata w witaminę C
Żurawina jest bogata w witaminę C123RF/PICSEL

Żurawiny z polskich torfowisk, jak i z amerykańskich plantacji - w sklepach i na straganach kupisz obydwa gatunki. Sezon na nie trwa od października do stycznia (po przymrozkach tracą cierpki posmak), jednak cały rok możemy się cieszyć suszonymi owocami.

Konfitura z żurawiny jest wyśmienitym dodatkiem do smażonego sera lub dziczyzny123RF/PICSEL

Warto je wprowadzić do swojego jadłospisu, bo żurawina ma niezwykłą właściwość - uniemożliwia bakteriom przywieranie do błon śluzowych. To nieocenione w profilaktyce i leczeniu stanów zapalnych pęcherza moczowego i nerek. Efekt nieprzywierania działa również na inne śluzówki. Regularne używanie płynu do płukania ust z nektarem żurawinowym zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej i zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego.

Żurawiny zalecane są także w profilaktyce wrzodów żołądka i jelit. A do tego są bogate w antyoksydanty, czyli spowalniają proces starzenia komórek. Jeżeli połączyć to wszystko ze wspaniałym smakiem, który wzbogaca zarówno desery, jak i dania główne, trudno im się oprzeć!

Sznycel cielęcy z żurawiną

Składniki na 4 porcje: 8 dag suszonych żurawin, 12 sznycli cielęcych z polędwicy, udźca lub łopatki, 2 pęczki dymki, 2 gałązki rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 20 dag błyskawicznej kaszki kukurydzianej (polenty), 10 dag zimnego masła, 1 łyżka brązowego cukru, 4 łyżki octu balsamicznego, sól l pieprz.

Przygotowanie: Żurawinę namocz na noc w wodzie lub soku żurawinowym bez cukru. l Sznycle oczyść i osusz, mięso z udźca lub łopatki lekko rozbij. Dymkę pokrój na kawałki długości 3 cm. Listki rozmarynu i czosnek drobno posiekaj. l Polentę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Sznycle oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, smaż mięso na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.

Dymki podsmaż przez 3 minuty. Dodaj rozmaryn, czosnek i cukier. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, wlej ocet. Dodaj żurawiny z 4 łyżkami płynu i zagotuj. Pozostałe masło rozdrobnij i dodaj do sosu - dopraw do smaku. Przełóż sznycle na patelnię, podgrzej, podawaj.

Żurawinę możesz dodać również do słodkich babeczek123RF/PICSEL

Pikantne babeczki

Składniki na 12 sztuk: 25 dag mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kminku, 2 jajka, 125 ml oleju, 20 dag kwaśnej śmietany, 100 ml mleka, 15 dag kwaszonej kapusty, 1 zielona papryka, 5 dag wędzonej papryki, 12,5 dag suszonej żurawiny, natka pietruszki i czerwona papryka do dekoracji.

Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, olej, kwaśną śmietanę i mleko. Obie masy połącz.

Odsącz kapustę i drobno ją pokrój. Paprykę opłucz i pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Dodaj resztę składników i wymieszaj je z ciastem. Do formy na muffiny włóż papilotki do babeczek. Do każdej nałóż ciasto do 2/3 wysokości. Piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Przed podaniem udekoruj natką i czerwoną papryką.

Wegetariańskie roladki z żurawiną

Składniki na 4 porcje: 8 liści kapusty włoskiej, po 1/2 pęczka tymianku i oregano, 1 op. przyprawy do kotlecików z zielonego orkiszu, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyż. oliwy, 15 dag suszonej żurawiny, 20 dag fety, sól, pieprz, 2,5 dag orzechów pinii, 400 ml wywaru warzywnego, 10 dag śmietany, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła.

Przygotowanie: Liście kapusty umyj i zblanszuj około 2-3 minut. Zioła posiekaj. Mieszankę do kotletów (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) przygotuj zgodnie z przepisem. Cebulę i czosnek posiekaj i zalej łyżeczką oliwy. Dodaj masę z orkiszu, połowę ziół, 5 dag żurawiny oraz pokruszoną fetę, przypraw do smaku, a następnie wymieszaj. Liście kapusty napełnij przygotowaną masą i zwijaj. Rolady obwiąż nitką. Orzechy upraż na suchej patelni.

Rozgrzej oliwę i podpiecz rolady. Dolej wywar warzywny i śmietanę. Duś około 10 minut. Do sosu dodaj mąkę i masło. Wymieszaj, dodaj orzechy oraz żurawiny. Podawaj z bagietką.

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?