10 polskich produktów najlepszych dla zdrowia

Warto po nie sięgać jak najczęściej. Polecają je lekarze i dietetycy. Są naturalne, zdrowe i mamy je... na wyciągnięcie ręki.

Po domowe sprawdzone receptury warto sięgać jak najczęściej
Po domowe sprawdzone receptury warto sięgać jak najczęściej123RF/PICSEL

Najkorzystniejszy dla naszego układu krążenia jest miód rzepakowy. W postaci płynnej ma bardzo jasny, słomkowy kolor i ostry zapach kwitnącego rzepaku. Należy do miodów, które szybko się krystalizują (zmienia kolor na kremowy), bo jest bogaty w glukozę. Ale nawet wtedy łatwo go rozsmarować.

Właściwości: Zawarte w miodzie acetylocholina, glukoza oraz fruktoza poprawiają wydolność mięśnia sercowego. Miód reguluje też ciśnienie krwi i hamuje rozwój miażdżycy.

Kuracja miodowa: Jest prosta. Wystarczy trzy razy dziennie dodać łyżkę miodu do letniego mleka, herbaty lub wody. Trzeba pamiętać, że miód ogrzany do temperatury powyżej 42 st C traci część swoich właściwości zdrowotnych, a ogrzany powyżej 60 st C jest całkowicie ich pozbawiony. W szczelnym słoiku można przechowywać go wiele lat.

Olej lniany działa antyrakowo

Ma bursztynowy kolor i lekko rybi zapach. Można go stosować wyłącznie do potraw jedzonych na zimno. Aby nie stracił właściwości, należy przechowywać go w ciemnej butelce, w chłodzie.

Właściwości: Polecany jest przez lekarzy ze względu na idealne dla zdrowia proporcje kwasów Omega-3 i Omega-6. Olej lniany zapobiega powstawaniu stanów zapalnych w organizmie. Wykazuje więc działanie antynowotworowe.

Pasta dr Budwig stosowana jest w diecie wzmacniającej np. dla sportowców i antynowotworowej. Olej miksuje się z chudym twarogiem. Dzięki takiemu połączeniu jego wartości są lepiej przyswajalne. Pastę doprawiamy ziołami, jemy z warzywami.

Czarne jagody poprawiają osłabiony wzrok

Najlepiej smakują prosto z krzaka, ale są też doskonałym dodatkiem do mlecznych koktajli i deserów. Równie cenne są świeże, jak i mrożone owoce. Warto jeść je przez cały rok. Jagody, mimo że są słodkie, nie wywołują skoków poziomu cukru we krwi. Poprawiają wzrok, usuwają zmęczenie oczu. Uzupełnienie diety np. sokiem z czarnych jagód, poleca się osobom z zaburzeniami widzenia o zmierzchu, a także pracującym wiele godzin przy komputerze.

Sok jagodowy: 1 kg przebranych i opłukanych owoców oraz 1 kg cukru wsyp do garnka, wlej pół szklanki wody i gotuj na małym ogniu około 20 min. Przecedź następnie przez gęste sito. Przelej do butelek, pasteryzuj 15-20 minut.

Miód rzepakowy wzmocni serce
Miód rzepakowy wzmocni serce123RF/PICSEL

Aronia obniża ciśnienie

Aż 35 kg mandarynek potrzeba, aby dostarczyć sobie tyle wit. P, ile jest w 1 kg aronii. Żadne inne owoce nie zawierają jej aż tyle. Ma jednak cierpki smak, więc lepiej smakuje jako sok, konfitura czy galaretka. Właściwości Owoce aronii zawierają witaminy: P, C, PP, B2, B9, E, i karoten. Leczenie nadciśnienia wspomoże czterodniowa kuracja. 1 kg owoców aronii trzeba zjeść w porcjach, po 25 dag dziennie. Sok z aronii dodawaj do herbaty przez cały rok.

Gryka oczyszcza organizm z toksyn

biało kwitnąca na polach grykę spożywamy w postaci kaszy lubmiodu gryczanego. Zarówno kasza gryczana, jak i miód mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Najzdrowszą kaszą jest ta jasna (niepalona). Należy do jednego z nielicznych pokarmów, które przywracają odczyn zasadowy w organizmie. A wiadomo, że długo utrzymujące się zakwaszenie sprzyja rozwijaniu się chorób nowotworowych.

Kuracja: Wystarczy zjadać porcję kaszy gryczanej 2-3 razy w tygodniu. Można zastąpić nią biały makaron czy ziemniaki. Picie rano przegotowanej wody z miodem gryczanym jest też dobrym sposobem na detoks.

Olej rzepakowy reguluje poziom cholesterolu

Nazywany jest "oliwą północy". Nadaje się do pieczenia, smażenia i jedzenia na surowo, np. w sałatkach. Doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach zastępując topione masło. Można doprawiać nim nawet zupki niemowląt od 6 miesiąca życia. Dłużej niż olej słonecznikowy czy sojowy pozostaje świeży, ma neutralny smak i zapach, łatwo się odsącza po usmażeniu.

Właściwości: Jest bogatym źródłem kwasów Omega-3. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału, cukrzycy i raka. Naukowcy zalecają 30 g oleju rzepakowego dziennie, czyli 2 łyżki stołowe.

Żurawina zapobiega infekcjom pęcherza

Owoce żurawiny były stosowane już przez nasze prababki jako skuteczny lek na zakażenia układu moczowego. Substancje zawarte w żurawinie zakwaszają mocz i uniemożliwiają "przyczepianie się" do ścianek układu moczowego bakterii E. coli. Aż 90 proc. infekcji w tym miejscu powodowanych jest przez te bakterie. Profilaktycznie lub leczniczo, co dzień do wyboru masz: szklankę soku; kisiel z półtorej szklanki surowych lub mrożonych żurawin; filiżankę suszonych owoców; filiżankę konfitury lub dżemu.

Siemię lniane łagodzi dolegliwości żołądkowe

Nasionka lnu wyglądają niepozornie i nie są smaczne, ale mają niezwykłe działanie prozdrowotne. Siemię lniane to naturalny lek osłonowy i przeciwzapalny dla układu pokarmowego. Oczyszcza jelita, przeciwdziała zaparciom, a także wzdęciom. Zawarte w nasionach lnu śluzy powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i dwunastnicy, chroniąc je przed kwasem solnym i owrzodzeniem.

Kuracja: Siemię można po prostu dodawać do musli. Na podrażnienia żołądka: łyżkę ziaren zalewamy szklanką letniej wody i powoli gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Przestudzony odwar należy przecedzić i pić po pół szklanki, dwa razy dziennie.

Ocet jabłkowy poprawia metabolizm

To naturalny specyfik, który można przygotować w domu. Kilogram jabłek zetrzyj na tarce. Włóż do słoja, wlej 5 szklanek wody, włóż skórki razowego chleba, 10 dag cukru oraz 1 dag drożdży. Przykryj i odstaw na 4 tygodnie. Przecedź i przelej do szklanych butelek. Przechowuj w lodówce.

Właściwości: Wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu. Niszczy pasożyty w jelitach. Aby przyspieszyć metabolizm, trzeba pić po dwie łyżki octu na pół szklanki przegotowanej wody, trzy razy dziennie - na czczo, przed obiadem i przed snem.

Zarodki pszenne wspomogą układ nerwowy

Zarodki pszenne to najcenniejsza część ziarna pszenicy. Znajdują się w tej jego części, z której wyrasta kiełek. W zarodkach skoncentrowane są wszystkie ważne składniki, z których czerpie je nowa roślina. Stanowią bogate źródło witamin B i E, potasu, fosforu, cynku i magnezu. Zawierają kwasy tłuszczowe, wspomagające pracę układu nerwowego, co korzystnie wpływa na pamięć, koncentrację oraz zwiększa odporność na stres. Zarodki można po łyżce dodawać codziennie do musli, zup, a także koktajli owocowych i warzywnych.

Sok z brzozy na wzmocnienie i nerki

Osoka, czyli sok wyciśnięty z brzozy wzmacnia organizm, pobudza w nas życiową energię. Dlatego warto po niego sięgać szczególnie w stanach osłabienia, np. po przebytej chorobie. Osoka od dawna znana jest też jako środek zapobiegający powstawaniu piasku oraz kamieni w pęcherzu, nerkach czy przewodach moczowych. Ma właściwości oczyszczania organizmu ze złogów. Sok brzozowy zawiera błyskawicznie przyswajalny cukier (ksylitol). Jest też bogaty w liczne sole mineralne, potas, magnez, wapń, żelazo i wit. z grupy B. Można samemu pozyskiwać go z drzewa lub kupić Najlepiej przez 2-3 tygodnie pić pół filiżanki soku z brzozy 2-3 razy dziennie. Nie wolno go podgrzewać, bo traci właściwości lecznicze.

Anna Gumowska

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas