Wytrawny arbuz po mołdawsku

Składniki
- 1 kg arbuza
- 1 mały korzeń chrzanu (ok. 100 g)
- 3 łodygi kopru
- kilka liści czarnej porzeczki lub winogron
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soli na 1 litr wody
Sposób przygotowania:
1. Arbuza umyj i pokrój na nieduże cząstki (odetnij zieloną łupę). Wybierz ostrożnie pestki.
2. Chrzan obierz, opłucz i pokrój w paski. Koper opłucz i osącz.
3. Cząstki arbuza obgotuj w wodzie przez 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i ułóż w wyparzonych słoikach.
4. Do wywaru wsyp sól, cukier oraz ziarna pieprzu. Gotuj przez 3 minuty. Ostudź.
5. Do arbuza w słoikach dołóż chrzan, koper oraz liście czarnej porzeczki lub winogron. Zalej wywarem i szczelnie zamknij słoiki.
Czas kiszenia: 3-5 dni
Zobacz także: