Wytrawny arbuz po mołdawsku

Składniki
- 1 kg arbuza
- 1 mały korzeń chrzanu (ok. 100 g)
- 3 łodygi kopru
- kilka liści czarnej porzeczki lub winogron
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soli na 1 litr wody
Sposób przygotowania:1. Arbuza umyj i pokrój na nieduże cząstki (odetnij zieloną łupę). Wybierz ostrożnie pestki. 2. Chrzan obierz, opłucz i pokrój w paski. Koper opłucz i osącz.
3. Cząstki arbuza obgotuj w wodzie przez 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i ułóż w wyparzonych słoikach. 4. Do wywaru wsyp sól, cukier oraz ziarna pieprzu. Gotuj przez 3 minuty. Ostudź. 5. Do arbuza w słoikach dołóż chrzan, koper oraz liście czarnej porzeczki lub winogron. Zalej wywarem i szczelnie zamknij słoiki. Czas kiszenia: 3-5 dniZobacz także: