Reklama

Wytrawny arbuz po mołdawsku

Składniki

  • 1 kg arbuza
  • 1 mały korzeń chrzanu (ok. 100 g)
  • 3 łodygi kopru
  • kilka liści czarnej porzeczki lub winogron
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soli na 1 litr wody

Sposób przygotowania:

1. Arbuza umyj i pokrój na nieduże cząstki (odetnij zieloną łupę). Wybierz ostrożnie pestki. 

2. Chrzan obierz, opłucz i pokrój w paski. Koper opłucz i osącz. 

3. Cząstki arbuza obgotuj w wodzie przez 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i ułóż w wyparzonych słoikach. 

4. Do wywaru wsyp sól, cukier oraz ziarna pieprzu. Gotuj przez 3 minuty. Ostudź. 

5. Do arbuza w słoikach dołóż chrzan, koper oraz liście czarnej porzeczki lub winogron. Zalej wywarem i szczelnie zamknij słoiki. 

Czas kiszenia: 3-5 dni

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy