Reklama

Yorkshire pudding z kiełbaską

Yorkshire pudding to danie kuchni angielskiej, przyrządzane na bazie ciasta podobnego do naleśnikowego. Podane z kiełbaskami sprawdzi się idealnie jako przekąska lub dodatek do śniadania.

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy
  • 4 cienkie kiełbaski wieprzowe
  • zielony groszek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. W misce ubij jajka z mlekiem, mąką i solą. Odstaw na 20 minut. Kiełbaski podsmaż na łyżce oleju - mają się lekko zarumienić. 

2. Do żaroodpornych foremek wlej olej - do 1/5 wysokości. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 210°C. Gdy olej się rozgrzeje i zacznie bulgotać, wyjmij foremki. Włóż kiełbaski (możesz je pokroić) i wlej ciasto do 3/4 wysokości. Piecz 20-25 minut.  

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy