Yorkshire pudding z kiełbaską
Yorkshire pudding to danie kuchni angielskiej, przyrządzane na bazie ciasta podobnego do naleśnikowego. Podane z kiełbaskami sprawdzi się idealnie jako przekąska lub dodatek do śniadania.
Składniki
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 170 g mąki pszennej
- szczypta soli
- olej rzepakowy
- 4 cienkie kiełbaski wieprzowe
- zielony groszek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. W misce ubij jajka z mlekiem, mąką i solą. Odstaw na 20 minut. Kiełbaski podsmaż na łyżce oleju - mają się lekko zarumienić.
2. Do żaroodpornych foremek wlej olej - do 1/5 wysokości. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 210°C. Gdy olej się rozgrzeje i zacznie bulgotać, wyjmij foremki. Włóż kiełbaski (możesz je pokroić) i wlej ciasto do 3/4 wysokości. Piecz 20-25 minut.
Zobacz także: