Z czosnkową nutą
Odkryj na nowo czosnek! W towarzystwie mięsa, warzyw i ziół nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat.

Obniża poziom cholesterolu we krwi. Stosowany jest w zaburzeniach jelitowych oraz w leczeniu grypy, poprawia również funkcjonowanie trzustki oraz wątroby. Zapobiega zwapnieniu żył oraz pobudza trawienie.
Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym maśle zeszklić przeciśnięty czosnek, dodać bazylie, przemieszać i dodać odcedzony, gorący makaron. Doprawić solą i pieprzem, podawać posypany serem, najlepiej parmezanem.
Przygotowanie: Wino zagotuj z octem winnym, cukrem, solą, estragonem, papryczkami chili, listkami laurowymi i pieprzem. Następnie wrzuć obrane ząbki czosnku, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na noc. Następnego dnia ponownie zagotuj czosnek w zaprawie, włóż do słoików i zagotuj.
Przygotowanie: Szparagi obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i cytryny (gotować oddzielnie białe i zielone szparagi), odkroić twarde końcówki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Masło rozgrzać, zeszklić czosnek, dodać natkę pietruszki i podgrzewać do momentu lekkiego zbrązowienia masła i uzyskania orzechowego posmaku. Masło doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny, polewać gorące szparagi.