Z fasolą i kiełbasą
Aromatyczne i pożywne danie.
Składniki
- 400 g pomidorów
- 600 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 400 g przecieru pomidorowego
- 1 puszka białej fasoli
- 200 g kiełbasy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- olej do smażenia, np. rzepakowy lub słonecznikowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć fasolkę. Gotuj ok. 10 min. Przełóż na sito, opłucz zimną wodą, osącz.
Cebulę drobno posiekaj. Pomidory umyj pod bieżącą wodą, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Fasolę konserwową osącz z zalewy, opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Kiełbasę pokrój w plasterki lub w kostkę.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj posiekane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Duś ok. 5 min.
Dodaj podgrzany bulion, przecier pomidorowy oraz fasolkę szparagową. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 min.
W międzyczasie przesmaż kiełbasę na patelni, na rozgrzanym oleju. Przełóż ją do garnka z pomidorami, dodaj fasolę konserwową oraz mieloną paprykę. Podgrzewaj jeszcze ok. 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Zobacz także: