Przygotowanie:
Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć fasolkę. Gotuj ok. 10 min. Przełóż na sito, opłucz zimną wodą, osącz.
Cebulę drobno posiekaj. Pomidory umyj pod bieżącą wodą, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Fasolę konserwową osącz z zalewy, opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Kiełbasę pokrój w plasterki lub w kostkę.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj posiekane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Duś ok. 5 min.
Dodaj podgrzany bulion, przecier pomidorowy oraz fasolkę szparagową. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 min.
W międzyczasie przesmaż kiełbasę na patelni, na rozgrzanym oleju. Przełóż ją do garnka z pomidorami, dodaj fasolę konserwową oraz mieloną paprykę. Podgrzewaj jeszcze ok. 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Zobacz także: