Reklama

Z mięsa mielonego

Z mielonego mięsa można zrobić nie tylko kotlety mielone na niedzielny obiad.

Musaka pod beszamelem

Składniki na 4 porcje: 2 bakłażany, 50 ml oliwy, 2 ząbki czosnku, 500 g mieszanego mielonego mięsa, sól D pieprz, 1 łyżeczka oregano, 4 listki mięty, 1 cebula, 50 g masła, 50 g mąki, 650 ml mleka, 80 g tartego żółtego sera.

Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 7 mm. Oliwę wymieszać z czosnkiem i odrobiną soli. Posmarować nią plastry bakłażana z obu stron. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 7 minut w 200°C. Zsunąć z blachy razem z papierem i poczekać, aż wystygną.

Reklama

Cebulę obrać, drobno posiekać. Mięso włożyć do miski, doprawić pieprzem i solą, dodać posiekaną miętę, oregano i cebulę. W rondelku rozgrzać masło, oprószyć mąką i, mieszając, trzymać na wolnym ogniu ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, naraz wlać połowę mleka i szybko wymieszać na gładką masę. Postawić na wolnym ogniu i stale mieszać. Kiedy sos zacznie wrzeć, wlać resztę mleka i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Sos beszamelowy zdjąć z ognia, wymieszać z połową tartego sera.

W brytfannie wyłożonej pergaminem kłaść warstwami: 1/3 plastrów bakłażana, 1/2 masy mięsnej, 1/3 plastrów bakłażana, resztę mięsa i jeszcze raz bakłażany. Zalać sosem beszamelowym, posypać resztą sera. Zapiekać ok. 45 minut w 170°C

Kotlety mielone z kieszonką

Składniki na 4 porcje: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, sól, pieprz, 1 jajko, bułka tarta, 160 g żółtego sera, np. edamskiego, mąka, 2 jajka, bułka tarta do panierka.

Schłodzone mięso mielone włożyć do miski. Posolić, doprawić pieprzem i zacząć miesić. Kiedy mięso zacznie się kleić, wmieszać jajko i, jeśli mieszanka okaże się zbyt rzadka, zagęścić ją niewielką ilością bułki tartej.

Żółty ser pokroić w osiem słupków. Z masy mięsnej uformować placuszki, pośrodku ułożyć ser i zlepić w kotleciki. Obtaczać je kolejno w mące, rozkłóconych, lekko osolonych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej. Powoli smażyć z obu stron na złoto. Podawać np. z żurawiną.

Frykadelki z twarogiem

Składniki na 4 porcje: Kotlety: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 4 łyżki twarogu startego na dużych oczkach tarki, 1 jajko, bułka tarta wg potrzeby, olej do smażenia, Mieszanka warzywna: 1 cebula, 2 mniejsze cukinie, 4 marchewki, 1 czerwona papryka, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki posiekać.

Mielone mięso włożyć do miski. Posolić, doprawić pieprzem. Dołożyć czosnek, cebulę i natkę. Dobrze wymiesić. Wmieszać twaróg i jajo. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt rzadka, zagęścić ją niewielką ilością bułki tartej. Z masy mięsnej formować nieduże kotleciki (żeby ułatwić sobie pracę, zwilżmy dłonie) i na rozgrzanym oleju powoli smażyć z obu stron na złoto.

Cebulę obrać i pokroić w talarki. Cukinię, marchew i paprykę oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dołożyć marchew z papryką i podsmażyć. Na koniec dołożyć cukinię i krótko razem podsmażyć. Warzywa doprawić solą i pieprzem. Kiedy nieco zmiękną (muszą jednak pozostać al dente - lekko chrupiące), zdjąć z ognia. Serwować z frykadelkami i ryżem.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy