Z migdałem w środku
Migdałowe kulki.

Składniki
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag mleka w proszku
- 40 migdałów
- 1/2 szklanki wody
- 2 duże wafle (andruty)
- 35 dag wiórek kokosowych
- 1/2 kieliszka likieru malibu
- 25 dag masła
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:Migdały sparz wrzątkiem, poczekaj 5 minut i zdejmij z nich skórkę. Wafle lub ciasteczka zmiel na drobno w malakserze. Można je również włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Do garnka wlej wodę. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo dosypuj cukier, ciągle mieszając i gotuj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Otrzymany syrop odstaw do wystygnięcia. Syrop przelej do miski, dodaj mleko w proszku, 25 dag wiórków kokosowych, alkohol, sok z cytryny, miękkie masło oraz pokruszone herbatniki lub wafle. Wymieszaj łyżką lub mikserem (masa może być płynna). Wstaw do lodówki na 50-60 minut, by całość lekko stężała i łatwiej się formowała.
Po tym czasie miskę wyjmij z lodówki. Dłońmi z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego w każdą wkładając do środka migdał. Następnie starannie obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych. Rozłóż na talerzu i ponownie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowuj w lodówce.
Zobacz także: