Reklama
Zabójcy witamin

Produkty, których lepiej ze sobą nie łączyć

Nie wszystkie składniki odżywcze tworzą zgrany duet. Herbatę pij tylko pomiędzy posiłkami, nie łącz pomidorów z zielonymi ogórkami, ryb nie podawaj z brokułami, a szpinaku z mięsem. Czy wiesz, dlaczego?

Czego nie łączyć?

Są substancje, które mogą utrudniać przyswajanie i wykorzystanie np. witamin. Naukowcy nazwali te substancje antyodżywczymi. Tak działają, np. fityniany zawarte w razowym pieczywie, taniny z mocnych herbacianych naparów czy szczawiany ze szpinaku. Spożywane w nadmiarze szczawiany mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Na szczęście są proste sposoby, by zmniejszyć ich niekorzystne działanie. Wystarczy odpowiednio komponować posiłki i właściwie je przygotowywać, by pozbyć się intruzów i przyswoić jak największą ilość cennych dla zdrowia substancji.

Herbata

Reklama

Mocna herbata, mocne kakao oraz kawa parzona w szklance to źródła tanin. Te zaś obniżają przyswajanie wapnia, żelaza i witaminy B1 z posiłku. Dlatego lepiej nie popijać dań tymi mocnymi napojami. Zastąpią je soki owocowe i warzywne lub napary owocowe. Herbatę i kawę pij między posiłkami, parz je krótko, około 3 minut.

Brokuł

Brokuły, brukselka, kalafior i kapusta to bogate źródło goitrogenów - substancje te utrudniają przyswajanie jodu z posiłków. Unikaj łączenia tych warzyw z rybami morskimi, zwłaszcza jeśli masz kłopoty z tarczycą i cierpisz na jej niedoczynność. Kapustę, brokuły i kalafior jedz gotowane. Gotuj je pierwsze 5 min bez przykrycia - wtedy goitrogeny się ulatniają.

Szpinak

Szpinak, szczaw, rabarbar i botwinka zawierają dużo kwasu szczawiowego, który utrudnia przyswajanie żelaza i cynku z posiłków mięsnych oraz wapnia z nabiału. Unikaj tych warzyw zwłaszcza przy kłopotach z nerkami - kwas szczawiowy łączy się z wapniem, tworząc nierozpuszczalne kamienie szczawianowo- -wapniowe.

Ogórek

Zielone ogórki zawierają enzym - askorbinazę, która niszczy witaminę C. Dlatego zielonego ogórka nie zestawiaj w jednej sałatce lub na kanapce z warzywami bogatymi w tę witaminę (pomidor, papryka, brukselka, brokuł). Świeże ogórki najlepiej zjeść osobno jako mizerię, a do wielowarzywnych surówek dodawać ogórki konserwowe lub kwaszone.

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy