Zapiekane jabłka
Rodzynki włóż do miseczki, zalej rumem, wymieszaj i odstaw.
Składniki
ciasto
- 1,5 kg jabłek (najlepiej renet)
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki rumu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- Kruszonka:
- 90 g masła
- 125 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru (lub drobnego brązowego)
- szczypta soli
Przygotuj kruszonkę: na stolnicę wyłóż masło, mąkę, cukier i sól. Siekaj wszystkie składniki nożem, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem.
Naczynie żaroodporne (20 x 30 cm) grubo wysmaruj masłem. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę podziel na 4 cząstki i rozłóż w naczyniu.
Rodzynki odsącz, ułóż na jabłkach i oprósz cynamonem.
Owoce równomiernie posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut (do czasu, aż kruszonka będzie dobrze zrumieniona i złocista) w temp. 180°C.
Czas przygotowania: 60 minut Cena porcji: ok. 1,50 zł Kalorie: porcja 250 kcal
Zobacz także: