Reklama

Zapiekane ziemniaki z cebulą i rozmarynem

Zamiast cebuli dodajmy pory.

Składniki dla: 6

Składniki

  • 1,3 kg jednakowych ziemniaków
  • 3–4 średniej wielkości cebule
  • 5–7 gałązek świeżego rozmarynu
  • 80 g masła klarowanego
  • sól, pieprz, czerwona łagodna papryka, kminek

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu i łyżeczki kminku. Odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i jeszcze ciepłe obieramy ze skórki. Kroimy w plastry, używając krajalnicy do jajek.

Rozmaryn płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Zostawiamy dwie gałązki do dekoracji, z reszty obrywamy igiełki.

Obrane cebule kroimy w cienkie plastry, delikatnie mieszamy z rozmarynem i pokrojonymi ziemniakami.

Na dwóch patelniach rozgrzewamy masło klarowane. Przekładamy warzywa i smażymy na małym ogniu 6-10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą.

Reklama

Ziemniaki przekładamy do posmarowanego tłuszczem okrągłego naczynia żaroodpornego, mocno dociskamy i zapiekamy 30 minut w 200ºC, aż danie będzie miało jasnozłoty kolor. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy je podać z sezonowymi sałatkami lub surówkami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy