Zapiekane ziemniaki z cebulą i rozmarynem
Zamiast cebuli dodajmy pory.
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu i łyżeczki kminku. Odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i jeszcze ciepłe obieramy ze skórki. Kroimy w plastry, używając krajalnicy do jajek.
Rozmaryn płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Zostawiamy dwie gałązki do dekoracji, z reszty obrywamy igiełki.
Obrane cebule kroimy w cienkie plastry, delikatnie mieszamy z rozmarynem i pokrojonymi ziemniakami.
Na dwóch patelniach rozgrzewamy masło klarowane. Przekładamy warzywa i smażymy na małym ogniu 6-10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą.
Ziemniaki przekładamy do posmarowanego tłuszczem okrągłego naczynia żaroodpornego, mocno dociskamy i zapiekamy 30 minut w 200ºC, aż danie będzie miało jasnozłoty kolor. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy je podać z sezonowymi sałatkami lub surówkami.