Zapiekane ziemniaki z indykiem
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- pęczek zielonej cebulki
- 100 g sera cheddar
- 200 g piersi z indyka
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 4 łyżeczki sosu worcester
- 250 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ponakłuwać widelcem. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec godzinę w 100 st. C
Mięso gotować w bulionie 20 minut. Ziemniaki wyjąć, ostudzić, poprzekrawać, lekko wydrążyć łyżką. Wydrążony miąższ wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Na połówki ziemniaków nakładać posiekaną cebulkę, kawałki mięsa, sos worcester, masę śmietanowo-ziemniaczaną, posypać serem i zapiekać 20 minut w 175 st. C. Podawać z kwaśną śmietaną.
Zobacz także: