Reklama

Zapiekanka cykoria z szynką oraz gruszkami

Składniki na 4 porcje

  • 8 niedużych cykorii
  • pół cebuli
  • 2 nieduże gruszki
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 2 i pół szklanki śmietany
  • 4 plastry szynki gotowanej
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej

1. Obraną cebulę siekamy w kostkę. Cykorię myjemy i osuszamy. Plastry szynki kroimy na połówki. Umyte i osuszone gruszki kroimy w niezbyt grube plastry.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy cebulę, wlewamy białe wino, a następnie śmietanę. Dodajemy rozkruszony ser z niebieską pleśnią, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i dusimy 3-4 minuty. Na koniec zagęszczamy mąką kukurydzianą, by powstał sos.

3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i krótko smażymy cykorie. Przekładamy na talerz, a na maśle przesmażamy bułkę tartą.

Reklama

4. Łyżką masła smarujemy wnętrze naczynia żaroodpornego. Połówkami plastrów szynki owijamy cykorie i układamy w naczyniu razem z gruszkami. Całość polewamy sosem śmietanowo-serowym, posypujemy bułką tartą i pieczemy 25-30 minut w 200ºC. Podajemy z konfiturą żurawinową.

Zobacz równie:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy