Zapiekanka cykoria z szynką oraz gruszkami
1. Obraną cebulę siekamy w kostkę. Cykorię myjemy i osuszamy. Plastry szynki kroimy na połówki. Umyte i osuszone gruszki kroimy w niezbyt grube plastry.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy cebulę, wlewamy białe wino, a następnie śmietanę. Dodajemy rozkruszony ser z niebieską pleśnią, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i dusimy 3-4 minuty. Na koniec zagęszczamy mąką kukurydzianą, by powstał sos.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i krótko smażymy cykorie. Przekładamy na talerz, a na maśle przesmażamy bułkę tartą.
4. Łyżką masła smarujemy wnętrze naczynia żaroodpornego. Połówkami plastrów szynki owijamy cykorie i układamy w naczyniu razem z gruszkami. Całość polewamy sosem śmietanowo-serowym, posypujemy bułką tartą i pieczemy 25-30 minut w 200ºC. Podajemy z konfiturą żurawinową.
Zobacz równie: