Zapiekanka drobiowa z brukselką

Składniki
- 50 dag mielony indyk
- sól, pieprz
- łyżka olej
- 1 szklanka śmietanka
- vegeta
- 1 szklanka mleko
- łyżka masło
- 30 dag brukselka
- łyżka mąka
- 2-3 duże ząbki czosnek
- serek topiony śmietankowy
1-2 osoby
Mięso mielone przysmaż na oleju, bezpośrednio do mięsa wciśnij czosnek. Chwilę smaż razem. Przypraw solą i pieprzem. Brukselkę oczyść, wrzuć na 12 min do posolonego wrzątku, odcedź.
W natłuszczonej formie żaroodpornej rozsmaruj mięso, na nim ułóż brukselkę. W rondelku stop masło, oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając powoli dolewaj mleko i śmietankę. Gotuj, aż sos zgęstnieje, dodaj pokrojony serek i rozpuść w sosie. Na koniec przypraw solą, pieprzem i vegetą. Sosem zalej składniki w formie. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200°C.