Zapiekanka makaronowa
Cukinia ma delikatny smak, który można doskonale wzbogacić różnorodnymi dodatkami. Jest smaczna i niskokaloryczna!
Składniki
- 25 dag makaronu świderki lub rurki
- 20 dag cukinii
- 20 dag szynki drobiowej
- czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- szklanka śmietany 18%
- 3 jajka
- olej
- 15 dag twardego sera żółtego
- sól i pieprz
- papryka słodka i ostra
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź.
2. Szynkę i paprykę pokrój w kostkę, cukinię w plasterki, a czosnek drobno posiekaj. Podsmaż składniki na rozgrzanym oleju.
3. Jajka roztrzep i połącz ze śmietaną. Dodaj drobno starty ser żółty oraz przyprawy. Masę wymieszaj.
4. Na dnie natłuszczonej brytfanny rozłóż makaron. Umieść na nim podsmażone składniki i zalej masą śmietanową. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
Zobacz także: