Zapiekanka rzymska z pomidorami
Smacznego!
Składniki
- 40 dag mielonego mięsa (może być mieszane),
- 3 małe cukinie,
- 1 bakłażan,
- 3 duże pomidory,
- 1-2 średnie cebule,
- 3 ziemniaki,
- olej,
- 1 ząbek czosnku,
- oregano,
- 3 łyżki tartej bułki,
- 2 łyżki siekanej zieleniny,
- 10 dag tartego żółtego sera,
- 2 łyżki masła,
- pieprz,
- sól
Przygotowanie:
Rozgrzać olej, dodać masło. Zeszklić posiekaną czosnek i cebulę, mieszając. Dodać mięso, przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodać zieleninę, wymieszać. Cukinie, bakłażan, ziemniaki i pomidory pokroić w plastry. Warzywa układać warstwami na przemian z mięsem. Posypać serem. Zapiekać około godziny w temp. 190ºC.
Zobacz także: