Zapiekanka w stylu włoskim
Robisz beszamel? Mąkę wsyp ma podgrzane masło i podgrzewaj, aż mąka zacznie pachnieć. Nie dopuść do jej zrumienienia, bo sos będzie miał brązowe plamy.
1. Boczek pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać, grubo posiekać. Pomidory pokroić w plasterki. Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w plastry. Makaron spaghetti ugotować w posolonej wodzie wg przepisu podanego na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, wysmażyć na niej boczek. Dołożyć mielone mięso. Smażyć, aż się zrumieni. Wówczas dodać koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię oraz posiekany czosnek i cebulę. Masę podlać ok. 100 ml wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić 3-4 minuty.
3. Na drugiej patelni przygotować beszamel; masło stopić, oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Dolać mleko i 400 ml wody. Mieszając, gotować 5 minut, aż sos zgęstnieje. Wsypać przyprawę do zupy i 75 g startego żółtego sera. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować, aż ser się rozpuści.
4. Makaron odcedzić, wymieszać z mięsną masą. Połowę makaronu z mięsem ułożyć na dnie żaroodpornej formy. Przykryć 1/2 plastrów mozzarelli i 1/2 pomidorów. Posmarować 1/2 sosu beszamelowego. Wyłożyć pozostałe spaghetti z mięsem oraz mozzarellę i pomidory. Polać resztą beszamelu. Posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30-35 minut. Udekorować listkami bazylii.
Zobacz także: