Zapiekanka warzywna
Warzywa nie będą suche na wierzchu, jeśli przed włożeniem do piekarnika rozłożysz na zapiekance wiórki masła. Łatwo je utrzesz, jeśli będzie dobrze schłodzone.
Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować).
Cebulę oczyścić, posiekać, podsmażyć na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać umyte, przekrojone na pół pieczarki, poddusić, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, zabielić śmietaną.
Papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę, umytą cukinię pokroić w krążki.
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, cukinię, kostki papryki, sos pieczarkowy, ser. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C.