Zapiekanka warzywna
Warzywa nie będą suche na wierzchu, jeśli przed włożeniem do piekarnika rozłożysz na zapiekance wiórki masła. Łatwo je utrzesz, jeśli będzie dobrze schłodzone.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, ugotować na parze (nie mogą się rozgotować). Cebulę oczyścić, posiekać, podsmażyć na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać umyte, przekrojone na pół pieczarki, poddusić, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, zabielić śmietaną. Papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę, umytą cukinię pokroić w krążki. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, cukinię, kostki papryki, sos pieczarkowy, ser. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C.
Zobacz także: