Zapiekanka warzywna z miodową nutą
Dynia smakuje równie dobrze na słodko, jak i na wytrawnie. Do zapiekania, gotowania i marynowania najlepiej nada się odmiana hokkaido.
Składniki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg dyni hokkaido
- 250 g marchwi
- 800 g ziemniaków
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka brązowego cukru
- 0,75 l bulionu warzywnego z kostki
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
- 5-6 łyżek płynnego miodu
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Dynię obierz ze skóry, pozbaw pestek, miąższ pokrój w kostkę. Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w większe kawałki. Papryczkę chili rozetnij, pozbaw pestek i pokrój w pierścienie.
2. W garnku rozgrzej oliwę. Włóż cebulę, czosnek, dynię, ziemniaki, marchewkę oraz chili. Smaż, często mieszając. Posyp brązowym cukrem i krótko go skarmelizuj. Wlej bulion, zagotuj, a potem gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Dopraw solą i białym pieprzem. Przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy. Skrop miodem.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj ok. 40 minut. Przed podaniem udekoruj listkami mięty.
Zobacz także: