Zapiekanka warzywna z mozzarellą
Udekorujmy świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Obraną cebulę kroimy w cienkie połówki plastrów, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i krótko podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy chili w płatkach, przecier pomidorowy, odrobinę pieprzu i soli oraz kilka łyżek wody. Dusimy 2-3 minuty, ciągle mieszając. Powstały sos przelewamy do naczynia żaroodpornego.
Umyte cukinie, pomidory i bakłażan kroimy w plastry o równej grubości. Warzywa układamy dość ścisło, naprzemiennie, w pionie tak, żeby wypełniły całe naczynie. Oprószamy je pieprzem i solą, a na koniec polewamy 6-7 łyżkami oliwy z oliwek. Przykrywamy w miarę szczelnie folią aluminiową i pieczemy godzinę w 200ºC.
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z naczynia zdejmujemy folię, warzywa posypujemy serem i zapiekamy 15 minut w tej samej temperaturze. Zapiekankę studzimy kilka minut i podajemy z bułką lub chlebem.
Zobacz także: