Reklama

Zapiekanka warzywna z mozzarellą

Udekorujmy świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Składniki

  • 4 nieduże cukinie
  • 2 kromki białego chleba
  • 150 ml mleka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 2 plastry gotowanej szynki
  • 125 g twarożku
  • jajo
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek

Obraną cebulę kroimy w cienkie połówki plastrów, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i krótko podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy chili w płatkach, przecier pomidorowy, odrobinę pieprzu i soli oraz kilka łyżek wody. Dusimy 2-3 minuty, ciągle mieszając. Powstały sos przelewamy do naczynia żaroodpornego.

Umyte cukinie, pomidory i bakłażan kroimy w plastry o równej grubości. Warzywa układamy dość ścisło, naprzemiennie, w pionie tak, żeby wypełniły całe naczynie. Oprószamy je pieprzem i solą, a na koniec polewamy 6-7 łyżkami oliwy z oliwek. Przykrywamy w miarę szczelnie folią aluminiową i pieczemy godzinę w 200ºC. 

Reklama

Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z naczynia zdejmujemy folię, warzywa posypujemy serem i zapiekamy 15 minut w tej samej temperaturze. Zapiekankę studzimy kilka minut i podajemy z bułką lub chlebem. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy