Zapiekanka wiejska z łososiem
Łosoś w wiejskim wydaniu ma wyjątkowy smak.

Składniki
- 750 g ziemniaków
- 2 cebule
- 500 g filetów z łososia (bez skóry)
- 15 g masła
- 1 pęczek koperku
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g śmietany kremówki
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarenkach
- tłuszcz do formy
1. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w lekko posolonej wodzie. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Filet z łososia pokroić w kostkę o boku 2 cm. Ziemniaki odcedzić, lekko przestudzić, pokroić w plasterki. Koperek posiekać.
2. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę. Zdjąć z patelni. Wędzonego łososia pokroić w paseczki. Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. Formę żaroodporną posmarować tłuszczem.
3. Ziemniaki wymieszać z cebulką i koperkiem i wraz z kawałkami świeżego i wędzonego łososia ułożyć w formie. Polać śmietanową masą, posypać czerwonym pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut.
Zobacz także: