Reklama

Zapiekanka z bakłażanem

Wyśmienita przekąska z serca Toskanii. Przygotowanie: 40 minut. Porcji: dla 6 - 8 osób.

Składniki:


- 6 bakłażanów;
- 1,5 kg sera ricotta;
- szklanka mąki;
- 3 jajka;
- 8-10 łyżek tartego parmezanu;
- sól;
- olej słonecznikowy;
- oliwa;
- sos pomidorowy z bazylią.

Sposób przygotowania



Obierając bakłażany zostawiamy cztery paski skórki tak, by się nie rozpadły. Kroimy w półcentymetrowej grubości plastry. Układamy je na przemian na sitku, solimy i odstawiamy na pół godziny.

Po tym czasie osuszamy je ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące.

Do ricotty dodajemy 3 jajka, dwie szczypty soli, 5 dużych łyżek tartego parmezanu i wszystko mieszamy.

Bakłażany smażymy na głębokim tłuszczu - w oleju słonecznikowym.

Przygotowujemy sos pomidorowy z pomidorów w puszcze i bazylii, lub korzystamy z gotowego sosu.

Smarujemy tortownicę masłem. Układamy warstwę smażonych bakłażanów (odsączonych z nadmiaru tłuszczu). Koleją warstwę stanowi sos pomidorowy. Jako trzecią nakładamy ricottę z dodatkami. Kolejno później warstwa bakłażanów, sosu i na koniec wysypujemy warstwę pozostałego parmezanu.

Reklama

Wstawiamy do rozgrzanego do 150 st. C piekarnika na 20 minut.

Przepis Elisy Giannuzzi z Toskanii.


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy