Zapiekanka z boczkiem, serem i śmietaną

Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę sycące i proste w przygotowaniu danie, polecamy przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i serem.

Sycąca zapiekanka ziemniaczana
Sycąca zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 2 cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • ząbek czosnku
  • 130 g tartej mozzarelli
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 150 ml śmietany 36 proc.
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 3 mm.

2. Na patelnię wrzuć pokrojony boczek i smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj pokrojoną cebulę, a po 5 minutach posiekany czosnek. Smaż jeszcze minutę.

3. Jajka wymieszaj z obiema śmietanami, solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.

4. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż połowę ziemniaków i sera, a na nie połowę cebuli z boczkiem i czosnkiem. Czynność powtórz. Zalej wszystko masą śmietanowo-jajeczną. Piecz w 200 st. C przez 30 minut.

Zobacz także:

Makaron zapiekany z seremInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas