Zapiekanka z boczkiem, serem i śmietaną
Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę sycące i proste w przygotowaniu danie, polecamy przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i serem.
Składniki
- 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 2 cebule
- 150 g wędzonego boczku
- ząbek czosnku
- 130 g tartej mozzarelli
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 150 ml śmietany 36 proc.
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 3 mm.
2. Na patelnię wrzuć pokrojony boczek i smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj pokrojoną cebulę, a po 5 minutach posiekany czosnek. Smaż jeszcze minutę.
3. Jajka wymieszaj z obiema śmietanami, solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
4. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż połowę ziemniaków i sera, a na nie połowę cebuli z boczkiem i czosnkiem. Czynność powtórz. Zalej wszystko masą śmietanowo-jajeczną. Piecz w 200 st. C przez 30 minut.
Zobacz także: