Reklama

Zapiekanka z cukinią

Zamiast cukinii można użyć bakłażana. Danie będzie jeszcze smaczniejsze, ale bardziej pracochłonne, bo plastry bakłażana, przed przełożeniem mięsem, należy przesmażyć na oliwie.

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 60 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 3 cukinie
  • 2 cebule
  • 50 dag pomidorów
  • 1 szklanka tartego żółtego sera
  • 1/2 pęczka oregano
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier

Cukinie umyć, pokroić w plastry. Umytą i obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać mięso, przesmażyć razem, posypać posiekanym oregano, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodać pokrojone pomidory, dusić 5 min na małym ogniu, posypać połową sera.

W wysmarowanym resztą oleju naczyniu żaroodpornym układać plastry cukinii, przekładając je mięsno- pomidorowym sosem. Wierzch zapiekanki posypać resztą sera. Wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pod koniec pieczenia wierzch zapiekanki przykryć folią aluminiową, by się nie przypaliła.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy