Zapiekanka z cukinią, ziemniakami i porem
Jeśli macie ochotę na coś sycącego i rozgrzewającego, przygotujcie lekkie zapiekanki. Wystarczy trochę kaszy lub ryżu i kilka warzyw, aby zrobić doskonałe danie dla całej rodziny.

Składniki
- 2 małe cukinie
- 2 pomidory
- 1 por (tylko biała część)
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 szklanki śmietany light
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Sparz pomidory i obierz je ze skórki, a następnie pokrój w grube plasterki.
2. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i wrzuć na pięć minut do wrzątku.
3. Por i oczyść i pokrój, a czosnek posiekaj.
4. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż na dnie ziemniaki, a na nich pomidory. Oprósz bazylią i solą. 5. Na pomidorach ułóż por i plasterki cukinii. Wymieszaj tartą mozzarellę ze śmietaną i zalej warzywa. Piecz przez 10 minut w 180 st. C. Wyjmij i posyp szczypiorkiem. Piecz jeszcze około 8 minut.
Zobacz także: