Zapiekanka z indykiem
Paprykę można zastąpić czerwoną cebulą.

Składniki
- 600 g brokułów
- 600 g filetów z indyka
- czerwona papryka
- 800 g ziemniaków
- 100 g goudy
- olej
- po 15 g masła i mąki
- po 125 ml mleka i bulionu warzywnego
- pieprz, gałka muszkatołowa, sól
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie, odcedzamy. Brokuły dzielimy na różyczki, płuczemy. Obgotowujemy 5 minut w osolonej wodzie, odcedzamy. Czerwoną paprykę myjemy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy ją w kostkę.
2. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na kotleciki. Oprószamy pieprzem, solą i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor.
3. Ser ścieramy na tarce. W rondlu roztapiamy masło, łączymy z mąką i powoli dodajemy mleko oraz bulion. Gotujemy 5-8 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy połowę sera, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, mieszamy. Sos beszamelowy zostawiamy do przestudzenia.
4. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, różyczki brokułów, kotlety oraz pokrojoną paprykę. Całość zalewamy sosem, posypujemy resztą żółtego sera i pieczemy ok. 15 minut w 200ºC.