Zapiekanka z jarmużem

Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów.

Zapiekanka z jarmużem
Zapiekanka z jarmużemmateriały prasowe

Składniki

  • kg świeżego jarmużu
  • 800 g ziemniaków
  • 2 duże białe cebule
  • 250 g kiełbasy jałowcowej
  • 100 g masła
  • 200 ml dobrego bulionu (np. wołowego lub drobiowo-wołowego)
  • po ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g sera korycińskiego
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Jarmuż dokładnie umyj, porwij liście na średniej wielkości kawałki, łodygi wyrzuć. Zagotuj wodę ze szczyptą soli, wrzuć jarmuż do wrzątku, gotuj 3–4 minuty. Przelej zimną wodą, dobrze osącz.

Cebule obierz i drobno posiekaj, następnie zeszklij je na połowie masła. Dodaj ziele angielskie, gałkę muszkatołową i jarmuż, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, wlej bulion i duś kilka minut.

Ziemniaki dokładnie umyj, obierz cienko. Ugotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odcedź. Dodaj resztę masła, szczyptę gałki muszkatołowej, śmietanę i utrzyj na gładkie purée.

Kiełbasę pokrój na cienkie plasterki. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, wyłóż purée ziemniaczane, na nim połowę kiełbasy, warstwę jarmużu i na wierzch resztę kiełbasy.

Posyp całość startym na grubych oczkach tarki serem korycińskim wymieszanym z pestkami słonecznika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj 15–20 minut.

Zapiekankę podawaj gorącą, świetnie smakuje z sałatką z pomidorów.

Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny

Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.

"Ziemniak" Joanny Jakubiuk
"Ziemniak" Joanny Jakubiukmateriały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas