Zapiekanka z jarmużem
Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów.
Jarmuż dokładnie umyj, porwij liście na średniej wielkości kawałki, łodygi wyrzuć. Zagotuj wodę ze szczyptą soli, wrzuć jarmuż do wrzątku, gotuj 3–4 minuty. Przelej zimną wodą, dobrze osącz.
Cebule obierz i drobno posiekaj, następnie zeszklij je na połowie masła. Dodaj ziele angielskie, gałkę muszkatołową i jarmuż, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, wlej bulion i duś kilka minut.
Ziemniaki dokładnie umyj, obierz cienko. Ugotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odcedź. Dodaj resztę masła, szczyptę gałki muszkatołowej, śmietanę i utrzyj na gładkie purée.
Kiełbasę pokrój na cienkie plasterki. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, wyłóż purée ziemniaczane, na nim połowę kiełbasy, warstwę jarmużu i na wierzch resztę kiełbasy.
Posyp całość startym na grubych oczkach tarki serem korycińskim wymieszanym z pestkami słonecznika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj 15–20 minut.
Zapiekankę podawaj gorącą, świetnie smakuje z sałatką z pomidorów.
Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny
Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.