Pojechał na jedną noc, został na ponad 20 lat. "To było irracjonalne"

Na terenie starego dworca Białowieża Towarowa mieści się kompleks hotelowy i Restauracja Carska
Na terenie starego dworca Białowieża Towarowa mieści się kompleks hotelowy i Restauracja CarskaŁukasz Piątek Interia.plINTERIA.PL

Podlasie zamiast Lazurowego Wybrzeża

Cerkiew o charakterystycznej czerwonej elewacji i kopułach wśród zieleni, drewniany most z napisem Białowieski Park Narodowy oraz klasyczny drewniany dworek otoczony drzewami i dużą polaną.
Odwiedzając Podlasie, warto zatrzymać się w BiałowieżyŁukasz Piątek Interia.plINTERIA.PL
Sześciokątna wieża z cegły zewnętrznej z metalowymi schodami prowadzącymi na wyższą kondygnację, zielone otoczenie, na drugim zdjęciu zielony wagon kolejowy oraz urządzenie do napełniania wodą ustawione na torach, w tle las i niebieskie niebo z chmurami.
Michał Drynkowski w 2003 roku kupił starą stację kolejową w Białowieży i otworzył tam swoją restauracjęŁukasz Piątek Interia.plINTERIA.PL

Nocleg w luksusowym wagonie

Drewniany budynek stylizowany na dawne rezydencje leśniczówki otoczony zielenią, zabytkowy wagon kolejowy częściowo ukryty wśród drzew, tabliczka z napisem Białowieża oraz wnętrze urządzone klasycznymi meblami i regałem z książkami.
Zakochałem się w tym miejscu - przyznaje Michał Drynkowski, właściciel Restauracji CarskiejŁukasz Piątek Interia.plINTERIA.PL

Towarowa się odwdzięczy

Stara leśna kolejka na torach w otoczeniu zieleni, elegancka jadalnia z długim stołem i nakryciami, pokoje z historycznymi meblami, liczne trofea myśliwskie i klasyczne dekoracje na ścianach.
Restauracja Carska oferuje m.in. dania z dziczyznyŁukasz Piątek Interia.plINTERIA.PL

Zawiłe losy Towarowej

Stara stacja kolejowa otoczona zielenią, zabytkowy budynek z wieżą oraz wąskotorowy pociąg stojący na bocznym torze, z lewej strony kolorowe kwiaty i dobrze utrzymana ścieżka brukowa
- - Gdybym wtedy się pomylił, dzisiaj pewnie byśmy nie rozmawiali. To była irracjonalna decyzja, bo mnie zawsze przyświecała zasada - małą łyżką, nie chochlą, powoli, ale bezpiecznie - mówi Michał Drynkowski, właściciel Restauracji CarskiejŁukasz Piątek Interia.plINTERIA.PL

Dziesięć miesięcy koszmaru

Mężczyźni i ratownicy wyciągali z morza niezbezpieczne i bardzo duże meduzyOlga KlameckaArchiwum autora